Wiosenne gotowanie – pulpeciki w sosie jogurtowo – pomidorowym

Posted by on kwi 29, 2011 in Blog, Gotowanie | brak komentarzy

Dziś krótko i treściwie. Sposób na bardzo szybki obiad dukanowy. Klopsiki w sosie jogurtowo – pomidorowym są daniem najprostszym na świecie. Potrzeba tylko:

– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka

- 1 jajko

- 1 cebulę

- 3 łyżki otrębów

Cebulę drobno kroimy i mieszamy z resztą składników oraz przyprawami do smaku. Ulepione pulpeciki lądują na patelni teflonowej i pod przykryciem smażą się na rumiano. W tym czasie jogurt naturalny mieszamy z łyżką koncentratu pomidorowego i jest gotowy sos.  Całość trwa zaledwie chwilkę i już obiad jest gotowy. Można jeść w dniach proteinowych. Smakuje naprawdę dobrze :)

Często praktykuję zamrażanie nadmiaru potrawy na bardziej zabiegane dni. Tak było i dziś. Wyjęłam z zamrażarki dwa surowe pulpeciki i tylko pozostało mi ich usmażenie.

img_8980

Domownicy niedukanowi dostali za to na obiad placki ziemniaczane. :)

img_8945