Dukanowy biszkopt z rabarbarem

Posted by on maj 1, 2011 in Blog, Gotowanie | brak komentarzy

Wczoraj pisałam o konfiturach z rabarbaru, a dziś będzie o praktycznym ich zastosowaniu. Przepis na biszkopt z rabarbarem znalazłam tu, ale postanowiłam go trochę zmodyfikować. Do mojej wersji biszkoptu trzeba przygotować:

- 6 jajek

- 4 łyżki skrobi kukurydzianej

- 5 łyżek słodziku

- 4 łyżki mleka 0%

- 1 łyżkę mleka odtłuszczonego w proszku

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek z odrobiną soli  ubijamy pianę, do której później dodajemy dodatkowo 2 łyżki słodzika i ulubiony aromat. Resztę składników miksujemy, łączymy z częścią białek i wstawiamy w tortownicy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Ciasto ładnie wyrasta, a dodane wcześniej mleko w proszku sprawia, że nie opadnie. Na upieczony biszkopt kładziemy wcześniej przygotowana konfiturę i ubitą resztę białka. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Użyłam do pieczenia tortownicy 24 cm, ale polecam użycie mniejszej, bo wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Tortownicę trzeba wyłożyć papierem żeby ciasto do niej nie przywarło.

W smaku biszkopt przypomina trochę szarlotkę, co sprawia, że oczywiście jest bardzo smaczny ( i do tego dietetyczny) :)

img_9278